سرطان پوست را جدی بگیرید
بسیاری از افراد با شنیدن واژه سرطان به وحشت میافتند! البته حق هم دارند زیرا سرطان به صورت کلی واژه خطرناکی است که سالانه جان بسیاری از افراد را در سرتاسر جهان میگیرد. اما سرطان پوست چگونه است؟ آیا سرطان پوست هم به اندازه باقی سرطانها خطرناک است؟ درصد مرگ و میر بر اثر سرطان پوست چقدر است؟ آیا سرطان پوست به معنای واقعی ترسناک و کشنده است؟ اگر به دنیال پاسخ این سوالات و سایر سوالات مربوط به بیماری سرطان پوست هستید، با من در ادامه مقاله همراه باشید.
سرطان پوست چیست؟
سرطان پوست همانطور که از نامش پیداست یکی از انواع سرطان است که در سلولهای پوستی رخ میدهد. در واقع سلولهای پوست طی یکی فرآیند دچار جهش ژنتیکی شده که باعث میشود این سلولها بیش از حد مجاز رشد و تکثیر پیدا کنند. برعکس باقی سرطانها که سلولهای سرطانی معمولا تشکیل یک توده یا غده سرطانی در بدن میدهند، در سرطان پوست شرایط به نحو دیگری است و سلولهای سرطان پوست در سطح پوست به شکل خالهای سرطانی ظاهر میشوند و علامت اصلی سرطان پوست نیز همین خال های سرطانی است. البته تشخیص خال های سرطانی نیاز به دانش و مهارت خاصی دارد ولی در ادامه مقاله درباره روش تشخیص و تفاوت خال های سرطانی و معمولی نیز توضیح مختصری خواهم داد. ولی به طور کلی تشخیص این بیماری و نوع آن حتما باید زیر نظر پزشک و پس از آزمایش های مربوطه انجام گیرد.
علت سرطان پوست
خیلی ساده بخواهم به شما بگویم نور خورشید عامل اصلی سرطان پوست است. البته ژنتیک و موارد ارثی نیز بی تاثیر نیست اما علت اصلی این امر نور خورشید و مخصوصا آفتاب سوختگی است. شاید شما هم شنیده باشید که در آفتاب سوختگی سلول های پوست به اصطلاح سرطانی شده و جهش ژنتیکی در آنها رخ میدهد، این حرف کاملا مستند و صحیح است اما سلولهای دفاعی بدن بعد از سرطانی شدن سلولهای پوست شروع به از بین بردن آنها میکنند ولی گاهی اوقات این اتفاق رخ نداده و زور سلول های سرطانی بیشتر است و متاسفانه شخص دچار سرطان پوست می شود. برای پیشگیری از سرطان پوست پیشنهاد می شود که تا حد امکان از قرار گرفتن طولانی مدت زیر آفتاب خودداری کنید و از کرم ضد افتاب استفاده نمایید.
انواع سرطان پوست را بشناسید
- سرطان ملانوما
- سرطان سلول های پایه ای پوست
- سرطان سلول های سنگفرشی پوست
سرطان ملانوما خطرناک ترین و کشنده ترین نوع سرطان پوست است ولی خبر خوب اینکه تنها تعداد کمی از افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند دچار نوع ملانومای این سرطان می شوند. سرطان پایه ای و سنگفرشی رایج ترین انواع سرطان پوست هستند که تقریبا خطرناک نیستند و با مصرف داروهای خوراکی و موضعی به آسانی می توان این بیماری را شکست داد پس جای نگرانی نیست. اما لازم است این نکته را هم یادآور شوم که این سرطانها دیر تشخیص داده شوند و روند درمان آنها دیر شروع شود می توانند خطرناک باشند. پس حتما به خال های سطح پوست خود دقت کنید و اگر با علائمی که در ادامه گفته خواهد شد مطابقت داشت حتما به پزشک مراجعه نمایید.
علائم سرطان پوست
مهمترین تغییراتی که میتواند نشانه سرطانی شدن یک خال باشد، با ABCDE بیان میشوند که به طور خلاصه به آنها اشاره میکنیم:
- A عدم تقارن (Asymmetry): شکل خال نامنظم و غیر معمولی باشد (خالهای طبیعی معمولاً گرد و متقارن هستند).
- B حاشیه نامنظم (Border): مرز یا لبههای خال، نامشخص، محو و نامنظم باشد.
- C رنگ (color): خال تغییر رنگ دهد یا رنگهای مختلفی در آن دیده شود.
- D اندازه (Diameter): اگر قطر خال، حتی با شکل طبیعی، از پاک کن کوچکی که روی مداد قرار دارد (6 میلیمتر) بزرگتر باشد، مشکوک است. البته خال سرطانی لزوماً بزرگتر از 6 میلیمتر نیست.
- E تحول و تغییر شکل (Evolution): اگر اندازه، شکل یا رنگ خال تغییر کند. (این مورد، مهمترین علامت ملانوما است)
پیشگیری از سرطان پوست
همانطور که گفته شد علت اصلی سرطان پوست نور خورشید است. پس تا حد امکان از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید پرهیز کرده و از ضد آفتاب مناسب استفاده نمایید. همچنین از لباسهای پوشیده و آستین دار و کلاهی که گردن شما را نیز پوشش دهد استفاده نمایید. چکاپ پوست خود را فراموش نکنید و حتما سعی کنید ماهانه یا چند ماه یکبار به طور کامل در مقابل آینه پوست خود را مورد بررسی قرار داده و در صورت وجود خالی با علائم گفته شده در قسمت قبل به پزشک مراجعه نمایید.
کلام آخر
سرطان پوست را جدی بگیرید و سعی کنید از آفناب سوختگی دوری کنید. فراموش نکنید که سرطان پوست هر چقدر زودتر تشخیص داده شود مراحل درمان آن ساده تر و شانس درمان آن بالاتر می رود. حتما سعی کنید هنگام خروج منزل از ضد آفتاب استفاده کنید. مراقب پوست خود باشید.